OSLO HAVEBYSELSKAP

En by av hager og en hage av hjem

Om borettslaget

Oslo Havebyselskap er et borettslag i Oslo, populært kalt Ullevål hageby.

Borettslaget består av 119 bygninger med 652 leiligheter. Det er bygget i perioden 1918-1926. Ullevål hageby er oppført på Byantikvarens gule liste for bevaring og har nasjonal verneverdi.

Det er nettopp den harmoniske helheten, alt som er og som alltid har vært hagebyen, som er tiltrekkende og bevaringsverdig. Derfor har vernemyndigheter og andelseiere satt begrensninger for hva den enkelte andelseier kan gjøre.

Sammen bevarer vi Ullevål hageby!

Gruppen "Ullevål Hageby"

Gruppen "Tåsen og Ullevål hageby-beboere, låne, gi bort..."

Slik kan du spare strøm i kaldt hus

1. november 2023

Det er vinter, det er kaldt, og strømmen er dyr. Hva kan du gjøre for å få det varmere og bruke mindre strøm hjemme?

Husene er kalde i hagebyen – de fleste er over 100 år gamle, og de er lite energieffektive. Men siden boligene står på Byantikvarens gule liste, står vi ikke fritt til å gjøre hva vi vil med dem.

Vi kan ikke endre fasaden uten tillatelse fra Byantikvaren. Og det skal vi faktisk være glad for, ellers hadde det ikke vært så bra å bo her. Derfor kan vi ikke få moderne og energieffektive boliger, og vi kan heller ikke montere solceller på tak eller fasade.

Men det er mulig å energieffektivisere boligene noe, uten å endre fasaden. Nedenfor er det beskrevet tiltak som vil gjøre boligen din mer energieffektiv, redusere strømutgiftene eller heve komforten:

  1. Skru av all unødvendig bruk av strøm. Ofte står strømslukende apparater og lys på selv om de ikke benyttes. Ved å senke innetemperaturen vil du spare energi. Kjedelig råd, men det fungerer.
  2. Bruk strømmen når den er billigst, men husk å ikke sette på vaskemaskinen eller oppvaskmaskinen om natten, på grunn av fare for brann og lekkasje.
    Det finnes flere apper som viser hvor mye strøm du bruker i sanntid og hva den koster. De kan hjelpe deg til å bruke strøm når den er billigst. De fleste viser også hvor mye effekt du bruker. Vi betaler nå for effektleddet, og det kan være smart å unngå å sette på alt av elektriske duppedingser samtidig.
  3. Trekker det fra vindu og dører, så monter tettelister. Det vil redusere trekk, minske energiforbruket og er et meget rimelig tiltak.
  4. Installer et system for smart strømstyring. Da vil strømbruken bli styrt automatisk. Du får støtte fra Enova for å installere et styringssystem.
  5. Skal du bytte varmtvannsbereder, kjøp en smart bereder som varmer opp vannet når det er minst belastning på nettet. Du får støtte fra Enova hvis du kjøper en smart bereder.
  6. Etterisoler ytterveggene innvendig, men ikke med mer enn 10 cm. Hvis du isolerer mer, kan det bli frostsprengning i fasaden. Ulempen med å isolere innvendig, er at boarealet blir mindre.
  7. Randisoler gulvet mot yttervegg. Da vil det ikke være så gulvkaldt inne. Du kan få støtte fra Oslo kommune for å randisolere.
  8. Isoler rundt vinduer og dører, dersom det trekker. Du kan få støtte fra Oslo kommune hvis du gjør det.
  9. Har du originale vinduer, bytt ut innervindu med et innervindu med isolerglassrute.
  10. Har du ikke originale vinduer og vinduene begynner å bli mer enn 30 år gamle, bytt til mer energieffektive vinduer. De skal ha lavere U-verdi enn 1,0. Vinduene som borettslaget anbefaler, er gode og energieffektive. Husk at vinduene skal dyttes, ikke skummes når de settes inn. Vær nøye på å tette rundt vinduene.
  11. Dersom du har tenkt å gjøre omfattende ombygging, kan det være smart å installere balansert ventilasjon. Det vil redusere strømutgiftene og gi bedre inneklima.
  12. Noen få boliger kan installere luft-til-luft varmepumpe. Det kan du gjøre dersom utedelen av varmepumpen kan plasseres et sted den ikke synes, for eksempel under en trapp. Det er de færreste som har denne muligheten. Det er ikke tillatt å sette utedelen på den verneverdige fasaden.
  13. Dersom boligen ligger i første etasje med hage rett utenfor, kan du installere en jordvarmepumpe. En jordvarmepumpe krever vanligvis at det er radiatorer eller vannbåren varme i gulvet.

smartereoppussing.no kan du få gode tips om hvordan du kan pusse opp og energieffektivisere boligen din.

Enova.no har også gode tips om hva du kan gjøre.

Kontakt oss

Borettslagets administrasjon holder til i den gamle verkstedbygningen bak Damplassen 22-23, med adkomst fra Bergsalleen. Inngang fra bakgården.

Telefon 22 96 09 90

Besøks- og telefontid:
Mandag-fredag kl. 09-15.

Postadresse:
Oslo Havebyselskap
Damplassen 21
0852 Oslo

E-post:
adm@havebyselskapet.no

Hageavfall 2023

Hageavfall hentes av komprimatorbil på Damplassen kl. 16.00 - 17.45 og på Eventyrplassen kl. 18.00 -19.00:

  • Torsdag 4/5
  • Torsdag 11/5
  • Torsdag 15/6
  • Torsdag 24/8
  • Torsdag 21/9
  • Torsdag 19/10

Avfallet skal ikke settes på plassen. Andelseier må selv kaste det i bilen.

Styremøter 2024 - 2025

22. august

26. september

24. oktober

18. november

12. desember

23. januar

27. februar

20. mars

10. april

24. april Generalforsamling

22. mai

19. juni

Bistand

Forsikringsselskap: Protector forsikring
24 13 18 88
Polisenr 1718283
Skade meldes hit.

Elektriker: Ingeniør Tidemand
22 36 85 20 | Døgnbemannet

Rørlegger: Oslo-Akershus Rørleggerbedrift
22 07 66 90 | Akutt: 901 16 901

Tette avløp: Aktiv Rørinspeksjon
22 19 75 29 | Akutt: 916 25 500